Продукти: Подправки на зърна и смлени

Информация

Сусамът е едногодишно тревисто растение от семейство Сусамови. Има 12 вида сусам. Родината на сусама е Африка. Сусамът е популярен и ценен още от древността и се ползвакакто в кулинарията, така и в медицината. В кулинарията сусама се използва главно за панировка, подправяне на салати, при производството на хляб и сладкарски изделия.

Информация

Червеният пипер е подправка, във вид на прах или дребни люспи, получени чрез смилане или счукване на сушени червени чушки. Наред с най-традиционните овкусители – солта и захарта, това е най-разпространената подправка на кулинариите по цял свят. Придава на ястията специфичния си сладникав аромат, който се освобождава напълно при термична обработка. Тя трябва да бъде кратка и умерена, защото при висока температура захарите в него прегарят и вкусът му става горчив.
Червеният пипер бива най-общо два вида според вкуса си – лютив и сладък. Лютивият червен пипер (чили) се приготвя от узрели лютиви чушлета и се използва за подлютяване на ястия, сосове и подправкови смеси.

Информация

Куркумата, основната подправка в кърито, е може би най-мощната билка на планетата в борбата с редица болести.
В кулинарията се използва не само за овкусяване на ястията, но и за тяхното оцветяване. С нея се подправят ориз, печени пилета, различни сосове, рибни ястия, горчици и майонези. В Индия куркумата се използва редовно за овкусяване на ориз, яйца, къри и редица други ястия.

Информация

Карамфилът представлява ароматни сушени цветни пъпки на едно вечнозелено дърво от семейство Myrtaceae. Неговата родина е Индонезия. Карамфилът се бере, когато пъпките са от 1,5 до 2 cm дълги и се състоят от дълга чашка, завършваща с четири разперени чашелистчета и четири неотворени венчелистчета, образуващи малко топче в средата. Карамфилът се прилага при приготвяне на сладкиши, компоти, за ароматизиране на греяни вина и ликьори. Заедно с канелата, пъпките на карамфила служат за подобряване мириса на сладки.

Proudly powered by WordPress