Продукти: Сухи листни подправки

Информация

Копърът е част от семейство Сенникоцветни, чиито членове са също магданоз, кимион и дафинов лист. Наименованието на копъра идва от старо норвежката дума „dilla“, която означава „успокоявам“.
Вкусът на копъра много добре си отива с всякакви ястия от картофи – печени, пържени или варени. Грахът, зеленият фасул и гъбите също придобиват много свеж вкус благодарение на копъра. Подобрява салатите, млечните и майонезени сосове, маринати и сирена. Използва се при приготвянето на туршии, стерилизирани краставички, таратор. За шведите копърът е това, което е за нас червеният пипер – национална подправка.

Информация

Мащерката е полухраст от семейство Устноцветни. Има широко приложение освен в медицината, но и в кулинарията. Тя е традиционна подправка за зеленчукови супи, ястия от риба, дивеч. Чай от мащерка облекчава болки в стомаха, смущения в храносмилането и възпаления на устната кухина.

Информация

Риганът е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Среща се в диво състояние почти навсякъде в България. Най-често се появява по сечища из горите, край горски пътеки, пътища и по влажни места. Отглежда се и като културно растение заради ароматното масло, което се съдържа в цялата надземна част и особено в цветовете. Маслото намира широко приложение в парфюмерията. Изсушените стъбла са добър заместител на чая. Като подправка и за лечебни цели се използва този вид, който цъфти с розово-виолетови цветчета. Най-популярната му употреба в кухнята е за пици и тестени изделия. В кулинарията се използва при направата на наденици и печено месо, за рибни ястия, блюда с яйца, супи и сосове.

Информация

Магданозът е светлозелено, двугодишно тревисто растение и подправка, широко разпространена в кухните на Близкия изток, Европа и Америка. Придава на ястията ароматна току що приготвена храна. Вкусовите си качества и употребата си като освежител на дъха до голяма степен дължи на високата концентрация на хлорофил.

Информация

Девисилът е многогодишно растение, чиито листа се използват за овкусяване на ястия, най-вече от южноевропейската кухня. Като подправка и лечебно средство се използват коренището, листата и семената. В кулинарията се ползват основно листата – пресни и изсушени. Задължителна подправка е за бобената чорба и рибената чорба.

Proudly powered by WordPress