Подправки

Пудрата захар – храна за пчели

Подхранването на пчелните семейства през зимата е важна задача, която никак не бива да се подценява. Макар пчелите сами да си осигуряват част от необходимата им храна, то тя често не е достатъчна.

В случай, че все още навлизате в пчелния занаят е добре да проучите какви са начините за приготвяне на пчелна храна, както и какви са препоръчителните дози. Един от най-популярните начини за приготвяне на пчелна храна е чрез смесването на пудра захар и мед в пропорции 4:1. За да бъде пълноценна тази храна и да благоприятства за развитието, и растежа на пчелните семейства, то меда, който се използва трябва да е нектарен. От изключителна важност е този мед да е добит от пчелин незаразен с болести.

В случай, че меда още не се е кристализирал, то е необходимо само да го притоплите преди да преминете към приготвянето на сместа. Ако обаче се е кристализирал първо трябва да го разтопите на водна баня. Препоръчително е да разтопите меда на температура не по-висока от 50 градуса. За да приготвите сместа е нужно да добавите и малко количество вода, около 40-50 гр. на литър мед. Разтопяването на по-висока температура може не само да унищожи ценните витамини и минерали в меда, но и да доведе до кристализирането му, а оттам и до невъзможността за смилане от пчелните семейства.

След като меда е разтопен, следва да го изсипете при пудрата захар. В началото можете да разбиете сместа с лъжица, като след това трябва да преминете към премесване с ръце до получаването на полутвърдо тесто.

Хубаво е подхранването да се осъществи в някой по-топъл ден, тъй като, за да достигне храната до пчелите, кошера трябва да се отвори. Подхранването се повтаря веднъж или два пъти през период от 15 дни в зависимост от наличното количество пчелен мед в резерв.